Eltefritt surdeigsgrytebrød

Eltefritt surdeigsgrytebrød

Dette innlegget inneholder sponsede produkter fra dr.Oetker @kakeprat på sosiale medier.

 

Jeg har prøvd å lage og ikke minst holde liv i flere surdeigsstartere, og det greier jeg bare ikke. Vet ikke om det er noe jeg ikke forstår eller om jeg bare ikke er konsekvent nok, eventuelt om jeg bare ikke har lang nok tålmodighet. Men derfor er det helt genialt at dr.Oetker har kommet med tørket surdeig på pose! 


INGREDIENSER

ELTEFRITT SURDEIGSGRYTEBRØD:

 • 700 g hvetemel
 • 5 g flaksalt
 • 1 pose tørket surdeig
 • 600 ml vann
 • 1 ts brunt sukker
 • 1 ss sukker
 •  

  FREMGANGSMÅTE

  1. Bland alt det tørre sammen i en bakebolle.
  2. Ha i vannet, trenger ikke være lunket.
  3. Bland alt til en deig.
  4. Deigen vil være noe klissete, men det går helt bra.
  5. Dekk bakebollen med plastikk, enten en plastikk pose (sørg for at den er tett rundt kanten), plastfilm eller om du har tilhørende lokk på bakebollen.
  6. Sett bollen på benken i romtemperatur i 8-18 timer. Desto kortere heve tid, desto varmere kan du ha vannet, men aldri varmere enn 40 ºC
  7. Etter at deigen er hevet ferdig, heller du deigen ut på en rikelig melete benkeplate. Kna deigen lett
  8. Press deigen ut med hendene til den blir flat. Brett så inn kantene på deigen og press deigen flat igjen. Jeg pleier å gjenta dette 4-6 ganger.
  9. Legg deigen med den "hele" siden opp på et bakepapir på benken og la den heve med et klede over seg i 1-1,5 time.
  10. Sett støpejerns gryta eller den emaljerte gryta med lokket på, inn i ovnen på en stekeplate på nederste rille. Ovnen settes på 250°C. Gryta må være helt gjennomvarm, så jeg lar den stå i ovnen mellom 30 minutter til 45 minutter. OBS! Viktig at gryta blir satt inn i kald ovn, hvis ikke vil den sprekke.
  11. Ta gryta ut av ovnen, VÆR FORSIKITG, for dette er varmt!
  12. Strø litt mel i bunnen av gryta, dette pleier å få en karamell-aktig farge gradvis mens du holder på. Det betyr bare at gryta er varm nok.
  13. Hell deigen over i gryta. Jeg pleier å bruke en sleiv til å dytte deigen helt ut i kanten og rette på deigen om den kommer litt skjevt oppi.
  14. Strø over litt mel, og skjær ulike kutt i deigen med en skarp kniv.
  15. Legg lokket på, og sett gryta i ovnen.
  16. Brødet skal nå steke på 250°C i 35 minutter.
  17. Etter 35 minutter, tas lokket av gryta og temperaturen senkes til 200°C. Brødet skal så stekes i 15-20 til. Her bør du følge med, for å se når brødet er ferdig i din ovn, da alle ovner steker litt ujevnt.
  18. La brødet stå i gryta i ca 10 minutter, etter du har tatt den ut av ovnen. Jeg bruker en ostehøvel til å hjelpe meg med å ta ut brødet fra gryta, da dette kan være noe klønete da gryta er så varm.
  19. Avkjøl brødet på rist.
  20. Det er ikke lett å vente med spise dette brødet til det er kaldt. Men etter du legger brødet på risten, vil brødet begynne å lage en knakende lyd. Vent til knakingen er ferdig før du skjærer i det hvertfall.
  21. Lykke til! Du kommer ikke til å angre!


  Tilbake til bloggen

  Legg igjen en kommentar